tiistai 29. tammikuuta 2013

Piin elämä (2012)



Life of Pi, USA/Taiwan
Ohjaus Ang Lee

Ang Leen uutuus jakaa kiintoisasti mielipiteitä. Toiset näkevät sen huimana seikkailuna ja sisällöllisesti antoisana kasvutarinana, toiset lähinnä tekosyvällisenä höttönä kauniissa paketissa. Varmaankin tällainen elokuva, jonka sisältämä tarina tarinassa heti alussa lupaa saada kuulijansa uskomaan Jumalaan, on vaikea pala nieltäväksi ainakin sellaiselle, joka kavahtaa kaikenlaista hengellisyyteen vivahtavaakiin. Siitä kaikki lienevät kuitenkin yhtä mieltä, ettei elokuva juuri voisi olla visuaalisesti komeampi eikä tekniseltä toteutukseltaan taidokkaampi. Ihan kaikkia tällainen imelä silmäkarkkikaan ei silti miellytä.

Minusta Piin elämä on ennen muuta viihdyttävä ja esteettisesti palkitseva seikkailu, mutta myös ajatuksia herättävä faabeli uskosta, toivosta, tarinoiden kertomisesta sekä ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta. Päähenkilö Piscine "Pi" Patel on eläintarhassa kasvanut kolmea eri uskontoa harjoittava intialaispoika, joka harmikseen juuri ensirakastumisen kynnyksellä pakotetaan muuttomatkalle meren yli Kanadaan. Keskellä Tyyntämerta Pin eli Piin (kyllä, pojan lempinimi juontuu tästä matemaattisesta käsitteestä) perhettä ja eläintarhan eläimiä kuljettava rahtilaiva joutuu myrskyn silmään, ja laiva matkustajineen uppoaa. Ainoat pelastuneet ovat Pi sekä neljä eläintarhan asukkia: seepra, oranki, hyeena ja Richard Parker -niminen bengalintiikeri, johon olemme tutustuneet jo aiemmin. Lopulta jäljelle jäävät vain Pi ja Richard Parker, ja selviytyäkseen koettelemuksesta hengissä sankarimme täytyy tietenkin oppia yhtä ja toista niin itsestään kuin arvaamattomasta matkakumppanistaankin.

Elokuvan katsoja kyllä tietää, että Pi selviää, sillä tarina esitetään takauman muodossa; Kanadaan sijoittuvassa kehyskertomuksessa aikuinen Pi kertoo uskomattoman selviytymistarinansa mahdolliselle elämäkerturilleen. Päästyään loppuun hän kertoo tarinasta myös toisenlaisen version, ja kuulijan kuten myös elokuvan katsojan tehtäväksi jää päättää kumpaan versioon hän haluaa uskoa. Mieleen tulee väistämättä Tim Burtonin suurenmoinen Big Fish (2003), jonka mukaan ihminen on yhtä kuin hänestä kerrotut tarinat, sekä myös vähän yllättävämmin John Fordin kuolematon lausahdus: "Jos legenda on parempi kuin totuus, kerro legenda."

David Mageen käsikirjoitus perustuu Yann Martelin samannimiseen vuonna 2001 ilmestyneeseen kirjaan, jota on sanottu mahdottomaksi filmata. Varsin hyvin Lee ja kumppanit ovat kuitenkin onnistuneet. 3D-tekniikalla toteutetussa leffassa on monia lumoavan kauniita kuvia, joissa on ehkä mukana ripaus tai kaksikin taiwanilaista estetiikantajua. Myös toimintakohtaukset on toteutettu vaikuttavasti, ja pääosin digitaalisesti luotu tiikeri on hämmästyttävän aidontuntuinen ainakin suhteessa muuhun materiaaliin. Kuvailmaisu noin yleisesti on toki tyyliltään sadunomaista pikemminkin kuin realistista, mikä myöskin on täysin linjassaan tarinasisällön kanssa.

Teini-ikäistä Pitä, joka suurimman osan ajasta on kuvissa yksikseen digitaalisen tiikerin kanssa, esittää delhiläinen valkokangasdebytantti Suraj Sharma hommasta hyvin suoriutuen. Kehyskertomuksessa nähtävää aikuista Pitä esittää Slummien miljonääristäkin tuttu Bollywood-tähti Irrfan Khan ja Pitä lapsena kaksi eri-ikäistä intialaispoikaa. Elokuvan kansainvälisesti tunnetuimmalle näyttelijälle, veroja karttelevalle ranskalaiselle supertähdelle Gérard Depardieulle, on varmaankin tarkoituksellisen huomiotaherättävästi annettu pieni mutta kokonaisuuden kannalta merkityksellinen laivakokin rooli.

Piin elämä on hieno tarina ja hieno elokuva, joka tarjoaa elämyksekkään matkan keskelle Tyyntämerta ja ravitsee myös mieltä. Vähän persoonaton se ehkä on niin kuin monet muutkin Ang Leen ohjaukset. Täydellisyyttä hipovan teknisen toteutuksen ansiosta se on nimetty ehdolle peräti yhdessätoista Oscar-kategoriassa. En usko että se kovinkaan monta Oscar-pystiä lopulta saa, mutta ainakin kuvaaja Claudio Miranda ja efektinikkarit ovat vahvoja voittajaehdokkaita omissa sarjoissaan. (22.1. Flamingo)

+ elämyksekäs seikkailu
+ ravitsee myös mieltä
+ huikea visuaalinen toteutus

★★★★



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti