Ohjaus Tom Hooper
Vuonna 1862 romaanina julkaistu Victor Hugon tarina Les Misérables eli Kurjat innoittaa aina vain uusia sukupolvia. Tervehdin seikkaa ilolla, onhan tuo sosiaalista eriarvoisuutta ja yhteiskunnallista kuohuntaa 1800-luvun alkupuolen Ranskassa (muun muassa) kuvaava huikea stoori myös yksi omista ikisuosikeistani. Erilaisia leffaversioita kirjasta on tehty jo kymmeniä – olen nähnytkin useita – ja nyt on oman valkokangastulkintansa saanut myös Alain Boublilin ja Claude-Michel Schönbergin huippusuosittu Les Misérables -musikaali. Sen on ihailtavalla itsevarmuudella ohjannut britti Tom Hooper, joka pari vuotta sitten ponkaisi ammattikuntansa eliittiin Kuninkaan puheen saaman suitsutuksen siivittämänä.
Itse pidin Kuninkaan puhetta vähän persoonattomana ja laskelmoidun oloisena tuotteena, laadukkaana sellaisena toki. Mutta Les Misérablesin nähtyäni alan uskoa Hooperiin oikeasti näkemyksellisenä ohjaajana. Tässä on nimittäin tehty sellaisia melko uskaliainakin pidettäviä ratkaisuja, jotka myös todistetusti jakavat mielipiteitä. Leffaversion tekemistä maailman suosituimmasta musikaalista ei toki sinänsä voi kovin riskialttiina projektina pitää.
Hugon monisyisestä ja äärettömän rikkaasta tarinasta ei tähän 160-minuuttiseen ole tietenkään saatu mahtumaan kuin kaikkein olennaisin. Juonen tiivistäminen muutamaan lauseeseen on silti vaikeaa ellei mahdotonta. Hugh Jackman esittää päähenkilö Jean Valjeania, ehdonalaisuusmääräyksiä rikkovaa entistä pakkotyövankia, joka ryhtyy Cosette-nimisen orpotytön (Isabelle Allen, Amanda Seyfried) huoltajaksi koska tuntee syyllisyyttä tytön äidin Fantinen (Anne Hathaway) kuolemasta. Itsepintainen oikeuden palvelija poliisitarkastaja Javert (Russell Crowe) seuraa häntä kuitenkin kaikkialle piinaavana varjona menneisyydestä. Omista itsekkäistä syistään karkulaisia ahdistelevat häikäilemättömät juonittelijat herra ja rouva Thénardier (Sacha Baron Cohen ja Helena Bonham Carter). Nuori vallankumouksellinen Marius Pontmercy (Eddie Redmayne) rakastuu aikuiseksi varttuneeseen Cosetteen, ja Thénardierien tytär Éponine (Samantha Barks) rakastuu puolestaan häneen. Idealisti Enjolras (Aaron Tveit) johtaa kumouksellisia, joista innokkaimpia on katujen kasvattama Époninen pikkuveli Gavroche (Daniel Huttlestone). Viimemainittu sukulaisuussuhde ei kylläkään tarinan tästä versiosta käy ilmi.
Elokuva edustaa sitä harvinaista lajia, jossa kaikki repliikitkin lauletaan tai ainakin resitoidaan. Oopperamaista vaikutelmaa korostaa se, että kullakin keskushahmoista on omat aariamaiset soolonsa. Kuitenkin leffa onnistuu olemaan myös hurjan intensiivinen, pakahduttavan tunteellinen ja aidosti koskettava. Laulut on epämusikaalimaisesti äänitetty livenä kuvauksissa, mikä on antanut näyttelijöille mahdollisuuden syvempiin tulkintoihin. Hieno ratkaisu on myös se, että kamera pysyy enimmän osan aikaa kosketusetäisyydellä näyttelijöistä, mikä mahdollistaa tehokkaan tunteiden siirron ja ylipäätään vahvan kontaktin katsojiin. Laajojen kuvien joukkokohtauksia ja näyttäviä kamerankieputuksiakin on silti mukana riittämiin. Niissä jos missä voi aistia myös pientä keinotekoisuuden tuntua hetkittäin.
Näyttelijöistä on eniten hehkutettu Anne Hathawaytä, jonka sydäntäraastava suoritus Fantinena on tuonut hänelle Oscarin ja läjän muita palkintoja. Sanoisin, että täysin ansaitusti, vaikka nuo palkinnot ja kehut perustunevatkin suureksi osaksi yhteen mahtavasti toteutettuun kohtaukseen. Jos Hathawayn I Dreamed a Dream -soolo ei saa kyynelpuroa virtaamaan vuolaana niin tuskin mikään.
Mutta on leffassa monia muitakin sykähdyttäviä hetkiä. Pidin paljon esimerkiksi valkokangas-debytantti Samantha Barksin Époninesta; neitokaisen esityksessä on syttyvän tähden tuoretta säteilyvoimaa. Jackmanin saama Oscar-ehdokkuus on myös helppo ymmärtää, vaikka ehkä odotinkin aussitähdeltä vielä piirun verran mieleenpainuvampaa vetoa. Tiedän, että joitakin tuntemiani ihmisiä Les Misérablesin musiikki ei puhuttele lainkaan, mutta minusta myös se on valtaosin upeaa. Ja kyllä monenlaista kurjuutta on todella nykymaailmassakin, joten eiköhän lähdetä liput liehuen eduskuntatalon portaille laulamaan: "Do you hear the people sing..." (26.3. Kinopalatsi Helsinki)
+ elämää suurempi tarina
+ voimakasta tunteiden vyöryä
+ vahvoja näyttelijäsuorituksia
+ hienoa musiikkia
★★★★★
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti