Robert Siodmak |
Sinun ei pidä...
(The Suspect, USA 1944)
★★★★★
Ella Raines saa Charles Laughtonin pään pyörälle elokuvassa Sinun ei pidä... |
Aavenainen
(The Phantom Lady, USA 1944)
Siodmakin ja Ella Rainesin kolmesta yhteisestä elokuvasta ensimmäinen oli unenomainen trilleri Aavenainen. Toinen nainen -teemaa käsitellään tässä Cornell Woolrichin romaaniin perustuvassa mysteerissä vähän erilaisesta näkövinkkelistä. Insinööri Hendersonia (Alan Curtis) syytetään vaimonsa murhasta. Hänellä on alibinaan nainen, jonka kanssa hän on viettänyt iltaa ravintolassa ja teatterissa, mutta kun kukaan heidät kohdanneista ei näytä muistavan naista lainkaan, alkaa mies itsekin uskoa kuvitelleensa kaiken. Niinpä hänet tuomitaan ensimmäisen asteen murhasta kuolemaan. Ella Rainesin esittämä assistentti kuitenkin uskoo työnantajansa syyttömyyteen ja ryhtyy tutkimaan tapausta omin päin poliisitarkastaja Burgessin (Thomas Gomez) suosiollisella avustuksella, yhdessä epäillyn parhaan ystävän (Franchot Tone) kanssa. Elokuvan jippona on, että oikea murhaaja paljastetaan katsojalle hyvissä ajoin ennen loppua, kun taas päähenkilölle se paljastuu vasta loppuratkaisun aikana. Rainesin on sanottu olevan tässä parhaimmillaan, ja nähdyn perusteella sen voi hyvin uskoa. Tällaiseen aktiivisen ja salaperäisesti seksikkään sankarittaren rooliin hänet on kuin luotu. Ansiokkainta elokuvassa on kuitenkin sen vähän vinksahtanut tunnelma, jonka luomisessa jyrkät varjot mestarillisesti hallitsevalla kuvaajalla Elwood Bredellillä on ollut olennainen rooli. New Yorkin yön hikisenkostea atmosfääri on myös taidokkaasti tavoitettu studio-oloissa. Juoni ei loppujen lopuksi ole kovin hääppöinen, mutta se ei tässä olekaan olennaista. Myöskin keskeisimpien miesosien esittäjät ovat Rainesiin verrattuna aika värittömiä, mutta aina luotettava luuseri Elisha Cook Jr. tekee mainion sivuroolin ensin "aavenaiseen" ja sittemmin Rainesiin ihastuvana big bandin rumpalina. Elokuvassa on monia hienoja kohtauksia, joista alla yksi kiihkeä näyte. (25.3. Orion)
★★★★★
Kierreportaat
(The Spiral Staircase, USA 1946)
Ethel Lina Whiten romaaniin perustuva Kierreportaat on Siodmakin trillereistä kaikkein maineikkaimpia. Onkin aika ihmeellistä, etteivät minun ja sen tiet ole tätä ennen kohdanneet. Dorothy McGuire on pääosassa puhekykynsä menettäneenä palvelijattarena Heleninä, jota fyysisesti vajavaisiin naisiin "erikoistunut" sarjamurhaaja – josta ennen loppuhuipentumaa nähdään pelottavasti vain silmät – vaanii viktoriaanisen talon sokkeloissa. George Brent esittää talon isäntää professori Warrenia, Ethel Barrymore hänen sairasta äitiään, Kent Smith Helenistä kiinnostunutta nuorta lääkäriä, Gordon Oliver professorin epäilyttävästi käyttäytyvää velipuolta, Rhonda Fleming, Elsa Lanchester ja Rhys Williams palveluskunnan muita jäseniä ja Sara Allgood vanhan rouvan hoitajaa. Käsikirjoituksessa piilevät tämänkin nietzscheläisiä yli-ihmisteemoja tutkailevan trillerin heikkoudet, mutta rautaisen ammattitaitoinen toteutus jättää ne onneksi varjoonsa. Kliseiset goottikauhuefektit ukkosmyrskyineen kuuluvat tietenkin asiaan ja toimivat tunnelman luojina juuri kuten pitää. McGuire tekee loistosuorituksen haastavassa pääroolissa, jossa ei voi tukeutua vuorosanojen tarjoamaan turvaan. Sivuosien esittäjistä etenkin Barrymore ja Lanchester ovat oivassa vedossa, miesnäyttelijät eivät tässäkään ihmeemmin säväytä. Kameran takana taiturimaista syvien varjojen sinfoniaa luo tällä kertaa Nick Musuraca, yksi lajin todellisista mestareista. (29.3. Orion)
★★★★★
Pimeä peili
(The Dark Mirror, USA 1946)
Saksalaisessa kauhuromantiikassa usein toistuva kaksoisolentoteema saa jalostuneen käsittelyn Pimeässä peilissä, joka sekin kuuluu Siodmakin maineikkaimpiin ohjauksiin. Enemmän kuin mitään muuta se on pääosaa esittävän Olivia de Havillandin tour-de-force. Olivia esittää identtisiä kaksosia, joista toinen on ovelasti sisartaan manipuloiva murhaaja ja toinen tälle alibin tarjoava hyväuskoinen hölmö. Thomas Mitchell on kuulusteluissaan umpikujaan ajautuva etsivä ja Lew Ayres psykiatri, joka totuuden selvittääkseen ottaa kaksoset tutkimuskohteekseen. Juonen uskottavuuteen ei tässäkään tyylitietoisessa trillerissä ole kaikkein voimallisimmin panostettu, vaikka Vladimir Pozner saikin Oscar-ehdokkuuden alkuperäisaiheestaan. Suorastaan kökkö ja katsojaa sekä de Havillandin kykyjä aliarvioiva ratkaisu Siodmakilta on ollut laittaa kaksosille heidän nimillään varustetut kaulanauhat tunnistettavuutta helpottamaan. Olivian todella taidokkaan esityksen ansiosta sisarukset nimittäin erottaa toisistaan pelkän elekielenkin perusteella aina kun se on tarpeen, jopa silloin, kun "paha sisko" esittää "hyvää siskoa" muita hämätäkseen. 1940-luvun loppupuoliskon johtava draamanäyttelijätär de Havilland onkin suurin syy siihen, miksi Pimeä peili on pakollista nähtävää film noir -faneille ja ehdottoman suositeltavaa kaikille muillekin. Täydet pointsit pitää antaa myös Siodmakille ja kuvaaja Milton Krasnerille siitä, miten he ovat onnistuneet istuttamaan Olivian kahtena kappaleena kuviin – ei mikään helppo homma aikana jolloin kuvien digitaalisesta jälkikäsittelystä ei vielä osattu edes uneksia. (4.4. Orion)
★★★★★
Tie lakia pakoon
(The File on Thelma Jordon, USA 1950)
Barbara Stanwyck on kohtalokas nainen ja Wendell Corey hänen uhrinsa oudon suomalaisen nimen omaavassa Tie lakia pakoon -rikosdraamassa. Tyypillisestä film noir -kaavasta poiketaan siinä, että Stanwyckin femme fatale myöskin rakastuu vamppaamaansa mieheen, joka puolestaan kohtaa erikoisen ongelman joutuessaan piirisyyttäjän sijaisena hoitamaan juttua, jossa Stanwyck on epäiltynä tätinsä murhasta. Paul Kelly näyttelee poliisietsivää, Joan Tetzel Coreyn vaimoa ja Richard Rober Stanwyckin roistomaista toista rakastajaa. Erityisesti Stanwyckin suoritusta tässä on kehuttu, mutta ei hän minusta mitenkään poikkeuksellinen ole. Toisaalta Stanwyck ei liene ikinä tehnyt huonoa roolia, ja näitä kovapintaisia ja löyhämoraalisia naisia esittäessään hän on aina parhaimmillaan. Tunnelma joka tapauksessa on kohdallaan tässäkin kiintoisassa toinen nainen -teeman variaatiossa, jonka on tuottanut legendaarinen Hal B. Wallis ja kuvannut Hitchcockin Rebekasta (1940) Oscarilla palkittu veteraani George Barnes. Vähän laimeamman ensivaikutelman tämä minuun jätti kuin nuo aiemmat filmit, mutta saattaa olla että tämänkin arvo silmissäni nousee ajan kanssa (kuten on jo tapahtunut The Suspectin ja Aavenaisen kohdalla). (14.4. Orion)
★★★★★
KAVA:n Siodmak-sarjassa esitettiin myös elokuvat Tuli ja tuhka (Christmas Holiday, USA 1944), Jos ajatukset voisivat tappaa (The Strange Affair of Uncle Harry, USA 1945), Tappajat (The Killers, USA 1946) ja Elämän ja kuoleman leikki (Criss Cross, USA 1949). Kaksi viimeksimainittua Burt Lancasterin tähdittämää rikosjännäriä olen nähnyt televisiosta joitakin vuosia sitten. Hemingwayn novelliin perustuva Tappajat taitaa olla Siodmakin leffoista kaikkein arvostetuin, ja omienkin muistikuvieni mukaan se on todella timanttinen film noir -helmi. Suositeltavaa katseltavaa nämä ovat kaikki, etenkin film noirin ystäville.
Erinomainen artikkeli Siodmakista täällä:
http://sensesofcinema.com/2003/great-directors/siodmak/.
Komeaa sarjaa! Hienoa voida tutustua tietyn ohjaajan tuotantoon tällä lailla laajemmin, silloin voi kenties löytää niistä joitakin yhteisiä teemoja - kuten näemmä olet tehnytkin. Kierreportaat olen minäkin nähnyt melko äskettäin, ja kyllähän se aivan hyvä 40-luvun jännäri oli. Erityisesti kuvailmaisu näissä noireissa luonnollisesti viehättää.
VastaaPoista