Arvaisitko, että tämä mies on yksi Britannian tiedustelupalvelun teräväpäisimmistä salaisista agenteista? |
Kovasti ovat kriitikot kehuneet ruotsalaisen Tomas Alfredssonin ohjaamaa John Le Carré -filmatisointia Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja (Tinker, Tailor, Soldier, Spy, Ranska/Saksa/Iso-Britannia 2011). Onhan se kieltämättä tyylikkäästi toteutettu vakoiluleffa, erityisen ansiokas todenmakuisuudessaan ja tunkkaisessa tunnelmallisuudessaan. James Bondin ja Ethan Huntin satumaailmoista tässä ollaan kaukana.
Gary Oldman on pääosassa Britannian tiedustelupalvelun agentti George Smileynä, joka tultuaan ensin "erotetuksi" saa salaiseksi tehtäväkseen selvittää, kuka hänen virkahierarkiassa ylimmillä portailla toimivista kollegoistaan on Neuvostoliitolle tietoja vuotava myyrä. Eletään siis kylmän sodan aikaa, noin vuotta 1974. Colin Firth, Ciarán Hinds, Toby Jones ja David Dencik näyttelevät Oldmanin kollegoita ja veteraani John Hurt porukan pomoa, jolle käy kalpaten heti alkumetreillä. Lisäksi kuvissa vilahtelee melkoinen joukko vakoiluorganisaation muita jäseniä. Heistä eniten tilaa saavat alun Budapest-operaatiossa melkein hengestään pääsevä Mark Strong, Smileyn luottomiehenä hääräävä Benedict Cumberbatch ja venäläiseen mysteerinaiseen epätoivoisesti rakastunut Tom Hardy.
Hoksottimet joutuvat töihin tätä ankeanharmaata agenttielämän kuvausta katsellessa, sen verran monisäikeinen on sen juonikudos ja sen verran sirpaleinen sen rakenne. Kaksoisagentin henkilöllisyyden paljastuminen tuntuu kuitenkin lopulta sivuseikalta tarinassa, jossa mutkikkaat henkilösuhteet ja yleinen epäluuloisuuden ilmapiiri ovat kaikkein olennaisinta. Kuvat kannattaa katsoa tarkkaan, sillä "asiat eivät aina ole sitä miltä näyttävät". Ainakaan tätä agenttirainaa ei pääse yliampuvista toimintajaksoista tai muista epäuskottavuuksista moittimaan. Tunnetasolla se jätti minut aika kylmäksi, mutta kenties niin on tarkoituskin. Siinä maailmassa, jota elokuva kuvaa, ei tunteiluun näet liiemmälti ole varaa.
Oldman saattaa Smileynä hyvinkin tehdä uransa tähän mennessä parhaan roolisuorituksen, mihin viittaa myös uran ensimmäinen Oscar-ehdokkuus. Vähäeleisyydessään tyylikästä tulkintaa kyllä avittavat taitava maskeeraus – roolihahmo on huomattavasti 54-vuotiasta näyttelijää vanhempi – ja erityisesti Smileyn tavaramerkkinä toimivat kekkoslasit, joista Oldman, Alfredsson ja kuvaaja Hoyte van Hoytema ottavat kaiken mahdollisen hyödyn irti. Monia muitakin hyviä näyttelijäsuorituksia elokuvassa on – jostakin syystä pidin erityisesti nuoresta Cumberbatchistä – ja se on myös kuvattu ja lavastettu upeasti. Yhtenä kuvauksellisesti hienona ratkaisuna jäi mieleeni kohtaus, jossa Oldman hiillostaa Dencikiä lentokentällä: erikoispitkän teleobjektiivin (kuulemma 2000-millinen) ansiosta näyttää siltä, että taustalla rullaava lentokone miltei ajaa näyttelijöiden päälle, vaikka se todellisuudessa seisahtuu kymmenien metrien päähän.
Seuralaisen ensikommentti elokuvasta oli: "En ymmärtänyt tästä mitään." Ihmeempiä värinöitä se ei minussakaan heti saanut aikaan, mutta mitä enemmän elokuvaa ajattelen, sitä paremmalta se alkaa tuntua. Päivänselvää on, että tämä pitää nähdä uudestaan. (Katsottu Kinopalatsissa Helsingissä 12.3.)
★★★★★
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti