perjantai 1. maaliskuuta 2013

Beasts of the Southern Wild (2012)

Beasts of the Southern Wild, USA
Ohjaus Benh Zeitlin

Aina välillä pulpahtelee esiin sympaattisia pikkuelokuvia, jotka saavat niin kriitikot kuin tavalliset katsojatkin kautta maailman rakastumaan itseensä. Benh Zeitlinin esikoisenaan ohjaama ja yhdessä Lucy Alibarin kanssa kirjoittama, osin amatöörivoimin toteutettu Beasts of the Southern Wild on tällainen tapaus.

Alibarin omaan näytelmään perustuva maagisen realismin kyllästämä tarina kertoo Hushpuppy-nimisestä pikkutytöstä, joka elää mystisestä sairaudesta kärsivän juoppoisänsä kanssa pahaisessa hökkelikylässä New Orleansin tai jonkin vastaavan kaupungin liepeillä Yhdysvaltojen etelärannikolla. Saari, jossa kylä sijaitsee, on eristetty mantereesta tulvapadolla, ja ihmiset elävät siellä oman onnensa nojassa. Hirmumyrsky uhkaa seutua – ja vie saapuessaan Bathtubin asukkailta suuren osan siitäkin vähästä mitä heillä on. Ei kuitenkaan tärkeintä voimavaraansa eli halua välittää ja huolehtia toisistaan.

Hushpuppyn isän voi nähdä työtä vieroksuvana vastuuntunnottomana renttuna mutta myös miehenä, joka kasvattaa tyttärestään kaltaistaan, kaloja paljain käsin pyydystävää selviytyjää. Miten vain, Hushpuppylle hän on elämän tukipilari, jonka tarinoissa poissaoleva äiti saa myyttiset mittasuhteet. Missä äiti on? Mitä hänelle on tapahtunut? Sitä ei selitetä, ja moni muukin seikka tarinassa jää katsojan tulkintojen varaan.

Tiukasti Hushpuppyn kokemusmaailmassa pitäytyvä elokuva sekoittaa fantasia-aineksia dokumentaarimaiseen realismiin siten, että aina ei ole selvää mikä todella tapahtuu ja mikä on vain lapsen mielikuvitusta. Vertauskuvallisen kasvutarinan puitteissa kosketellaan myös sellaisia suuria teemoja kuin luonnosta vieraantuminen ja ihmisyksilön merkitys osana universumia. Vertaukset Terrence Malickin leffoihin ja erityisesti The Tree of Lifeen eivät siis ole tuulesta temmattuja.

Elokuvan aseistariisuvin ainesosa on sen mahtava pääosanesittäjä, kuvausten aikana vasta kuusi vuotta täyttänyt Quvenzhané Wallis. Hän on ilmiö. Naispääosan Oscar-ehdokkuutta pidän silti hienoisena liioitteluna. Wink-isää esittävä Dwight Henry tekee myös varsin vaikuttavan näyttelijäsuorituksen ainakin siihen nähden, ettei hänkään ole aiemmin näytellyt. Henry on oikeasti ammatiltaan leipuri.

Sieltä täältä vaimeana kantautuvat kriittiset äänet ovat soimanneet elokuvaa kurjalistoelämän romantisoinnista. Tällekin näkökannalle on kieltämättä hyvät perusteet. Minua romantisointi ei häiritse. Kysehän on eräänlaisesta sadusta, jonka tarkoitus on pysäyttää meidät pohtimaan mikä elämässä on kaikkein tärkeintä.

Zeitlinista tulemme kuulemaan vielä, ja ehkä Wallisistakin. (19.2. Kinopalatsi)

+ originelli idea
+ mahtava pääosanesittäjä
+ tunnetta enemmän kuin budjettia
– odotin silti enemmän itse tarinalta

★★★★


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti