Hotelli Adlon – elämää suurempi tarina
(Das Adlon. Eine Familiensaga, Saksa/Itävalta 2013)
Maailmankuulu berliiniläishotelli on tapahtumien keskiössä kolmesta puolentoista tunnin jaksosta koostuvassa minisarjassa, joka avaa kiinnostavasta kulmasta myös Saksan yhteiskunnallista kehitystä 1900-luvun alkupuoliskolla. Josefine Preuß esittää sarjan (fiktiivistä) päähenkilöä, Adlonin perheen kohtaloihin läheisesti kytkeytyvää Sonja Schadtia. Hotelli Adlonin perustajaa Konrad Adlonia näyttelee mm. Haneken Valkoisesta nauhasta tuttu Burghart Klaußner ja hänen Louis-poikaansa Perikadossa Albert Speerinä nähty Heino Ferch. Minua kuitenkin ilahdutti erityisesti se, että yksi tarinan hahmoista on tuleva mestariohjaaja Billy Wilder (roolissa Arndt Schwering-Sohnrey). Komeasti toteutetun ZDF/ORF-yhteistuotannon on ohjannut Uli Edel. (syyskuu, Yle TV1)
★★★★★
Viitta ja tikari
(Cloak and Dagger, USA 1946)
Fritz Langin vähäisempiin töihin kuuluvassa vakoilujännärissä Gary Cooper on tiedemies, jonka O.S.S. värvää Eurooppaan urkkimaan tietoja natsien atomipommihankkeista. Häntä auttavaa italialaista partisaanitarta esittää vitsikkäästi saksalainen Lilli Palmer ja näiden natsien kynsistä pelastamaa italialaistutkijaa venäläissyntyinen Vladimir Sokoloff. (syyskuu, Yle Teema)
★★★★★
Palava pensas
(Horící ker, Tšekki 2013)
Agnieszka Hollandin HBO:lle ohjaama minisarja kertoo tapahtumista, jotka käynnistyivät opiskelija Jan Palachin polttoitsemurhasta Prahassa tammikuussa 1969. Pääosissa Tatiana Pauhofová, Jaroslava Pokorná ja Petr Stach. (26.-28.9. Yle Teema)
★★★★★
Muisteja
(Suomi 2013)
Teeman Peter von Bagh -muistoillassa esitettiin Petterin viimeiseksi jäänyt elokuva, hellän nostalginen, osin omaelämäkerrallinenkin kollaasi 1950-luvun Oulusta. Kaunis päätös minullekin paljon merkinneen kulttuurivaikuttajan uralle. (4.10. Yle Teema)
★★★★★
Hollywoodista Nürnbergiin
(From Hollywood to Nuremberg, Ranska 2012)
Kiinnostavassa ranskalaisdokumentissa käydään läpi Yhdysvaltain armeijassa palvelleiden John Fordin, George Stevensin ja Samuel Fullerin sotakokemuksia sekä tutkitaan niiden vaikutusta heidän myöhempiin uriinsa elokuvantekijöinä. Ohjaus: Christian Delage. (11.10. Yle Teema)
★★★★★
Hyökkäys erämaassa
(Stagecoach, USA 1939)
Jos oikein muistan, niin siitä on reilusti yli 30 vuotta kun edellisen kerran olin nähnyt tämän John Fordin ohjaaman western-klassikon, joka teki John Waynesta tähden ja esitteli yleisölle ikoniseksi John Ford -maisemaksi muodostuneen Monument Valleyn. Näköjään elokuva ei ole menettänyt mitään tenhovoimastaan näiden vuosikymmenten aikana. Kiitos siitä kuulunee terävälle dialogille, mainiolle henkilöhahmotukselle, erinomaisille näyttelijöille, rautaiselle ohjaukselle ja tyylikkäitä syvyyssommitelmia hyödyntävälle upealle mustavalkokuvaukselle. Claire Trevorilla on sankarittaren rooli, ja vaarallisella postivaunumatkalla halki apassien maiden ovat mukana myös Andy Devine, John Carradine, Thomas Mitchell, Louise Platt, George Bancroft, Donald Meek ja Berton Churchill, kaikki loistavasti tyypiteltyinä. Mitchell sai Oscarin viskisieppolääkärin roolistaan, samoin leffan scoresta vastanneet neljä säveltäjää. Lajinsa virstanpylväs. (12.10. Yle Teema)
★★★★★
Rooma, avoin kaupunki
(Roma, città aperta, Italia 1945)
Roberto Rossellinin neorealistinen klassikko natsien miehittämästä Roomasta kiinnosti katsoa jälleen, vaikka kovin kauaa ei ole siitä kun näin sen viimeksi elokuvateatterissa. Aldo Fabrizi ja Anna Magnani pääosissa. (18.10. Yle Teema)
★★★★★
Elävien kuolleiden synty
(Birth of the Living Dead, USA 2013)
Dokumentti George A. Romeron ohjaaman kulttikauhuleffan Elävien kuolleiden yö syntyvaiheista. Ohjaus Rob Kuhns. (25.10. Yle Teema)
★★★★★
Pelin säännöt
(La règle du jeu, Ranska 1939)
Taas kerran tuli jollain lailla katsottua Jean Renoirin aikanaan väärin ymmärretty ja sittemmin maailman ylistetyimpien elokuvien joukkoon noussut ranskalaisen yhteiskunnan läpileikkaus, jossa kokoonnutaan viettämään metsästysviikonloppua markiisiparin maalaislinnaan. Pääosia tässä hullunhauskassa ja samalla traagisessa mestariteoksessa näyttelevät Renoirin itsensä lisäksi Nora Grégor, Marcel Dalio, Roland Toutain, Paulette Dubost ja Gaston Modot. (22.11. Yle Teema)
★★★★★
Huone 237
(Room 237, Iso-Briannia 2012)
Stanley Kubrickin Hohtoa katsoo ihan uusin silmin sen jälkeen kun on nähnyt tämän Rodney Ascherin ohjaaman dokumentin. Ehkä. (26.11. Yle Teema)
★★★★★
Poikamiesboksi
(The Apartment, USA 1960)
Suosikkini Billy Wilderin elokuvista heti Auringonlaskun kadun jälkeen on tämä verraton draamakomedia vakuutusyhtiön virkailijasta, jonka kiltteyttä ja halua edetä uralla työpaikan alfaurokset käyttävät häikäilemättä hyväkseen. Lempikohtaukseni: se jossa Jack Lemmon valmistaa spaghettiannoksen tennismailaa siivilänä käyttäen. Lemmonin ohella Shirley MacLaine ja Fred MacMurray säkenöivät pääosissa. Oscareita leffa sai viisi: paras elokuva, ohjaus, käsis (Wilder ja I.A.L. Diamond), leikkaus ja lavastus. (29.11. Yle Teema)
★★★★★
Murha junassa
(Murder, She Said, Iso-Britannia 1961)
Miss Marple (Margaret Rutherford) näkee murhan junassa ja tekeytyy palvelijaksi saadakseen jutun selvitetyksi. Tämä oli ensimmäinen neljästä Rutherfordin tähdittämästä huippusuositusta Marple-leffasta. Agatha Christien romaaniin perustuvan viihdyttävän mysteerin on ohjannut George Pollock ja siinä näyttelevät myös James Robertson Justice ja Arthur Kennedy. (13.12. Yle Teema)
★★★★★
Sovitus
(Atonement, Iso-Britannia 2007)
Ian McEwanin romaaniin perustuvassa hienossa draamassa teinitytön väärinymmärryksellä on traagiset, koko hänen loppuelämäänsä varjostavat seuraukset. 13-vuotias Saoirse Ronan sai ansaitusti Oscar-ehdokkuuden tuon tytön roolista. Joe Wrightin ohjauksessa näyttelevät myös James McAvoy, Keira Knightley, Romola Garai, Vanessa Redgrave, Brenda Blethyn ja Benedict Cumberbatch. Oscarin sai Dario Marianelli musiikistaan. (19.12. Yle Teema)
★★★★★
Kulkurin synty
(La naissance de Charlot, Ranska 2013)
Ranskalaisdokumentissa kerrotaan kuinka Charles Chaplinin rakastettu kulkurihahmo muotoutui. Ohjaus Serge Bromberg ja Eric Lange. (20.12. Yle Teema)
★★★★★
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti